Maagverkleining

Wat is een maagverkleining?

Een maagverkleining is een chirurgische ingreep, die wordt uitgevoerd om het formaat van de maag te verkleinen. Een maagverkleining, ook wel bariatrische chirurgie genoemd, is een ingreep waarbij de grootte van de maag wordt verkleind. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het type operatie dat wordt gekozen. Deze vermindering van voedselinname leidt tot gewichtsverlies doordat u minder calorieën binnenkrijgt. Bovendien heeft een verkleinde maag invloed op hormonen welke betrokken zijn bij hongergevoelens en verzadiging, wat resulteert in verminderde eetlust en een sneller vol gevoel na het eten. Het belangrijkste doel van een maagverkleining is om mensen te helpen bij het bereiken en behouden van gezond gewichtsverlies op lange termijn. Het kan ook positieve effecten hebben op andere gezondheidsproblemen zoals type 2-diabetes, hoge bloeddruk en slaapapneu. Wanneer komt u in aanmerking voor een maagverkleining?

Resultaten van een maagverkleining

Minder ziek

Een lager gewicht is goed voor ziektes die vaak door overgewicht komen. Bijvoorbeeld diabetes type 2, gewrichtsklachten en hoge bloeddruk.

 • 80 van de 100 mensen met hoge bloeddruk hebben binnen een jaar na de maagverkleining geen hoge bloeddruk meer.
 • 80 van de 100 mensen met diabetes type 2 hebben dat binnen een jaar na de maagverkleining niet meer.
 • 90 van de 100 mensen met slaapapneu hebben dat binnen een jaar na de operatie niet meer.


Dat positieve effect is vaak al snel na de operatie merkbaar. Bijvoorbeeld doordat mensen minder medicijnen nodig hebben. Zo kunnen de meeste mensen met diabetes type 2 binnen 6 weken na de operatie stoppen met insuline.

Minder zwaar

Een maagverkleining helpt om af te vallen doordat u minder kunt eten. Maar het afvallen gaat niet vanzelf. Het aantal kilo’s dat u afvalt, hangt ook af van wat en hoeveel u eet en hoeveel u beweegt. Het is belangrijk dat u voor de rest van uw leven genoeg beweegt en gezond eet met kleine beetjes tegelijk. De meeste mensen verliezen binnen een jaar 35 tot 40% van hun totale gewicht.

 • De meeste mensen verliezen binnen een jaar ongeveer 35 tot 40% van hun totale gewicht.
 • De meeste mensen zijn een jaar na een maagverkleining afgevallen tot een BMI van minder dan 35.
 • De gemiddelde BMI na een operatie is 30 tot 32.
 • Het is niet zeker dat je jouw overgewicht helemaal kwijtraakt.
 • Meestal vinden mensen hun kwaliteit van leven beter geworden.

Wat zijn de risico's van een maagverkleining?

Een maagverkleining is een grote stap voor mensen die worstelen met overgewicht en ernstige gezondheidsproblemen. Hoewel het vaak effectief kan zijn bij gewichtsverlies, brengt het ook bepaalde risico’s met zich mee, waarvan u op de hoogte moet zijn. 

Ondanks deze mogelijke risico’s hebben veel mensen toch baat gehad bij een maagverkleining, door aanzienlijk gewichtsverlies en verbetering van hun algehele gezondheid. 

Het is altijd raadzaam om alle mogelijke risico’s af te wegen tegen de potentiële voordelen, voordat u besluit om deze ingrijpende procedure ondergaan.

risico's van een maagverkleining

Mogelijke complicaties na een maagverkleining

Naadlekkage

Naadlekkage komt voor bij ongeveer 1 procent van de patiënten. Het eten van vloeibaar voedsel, wat vaak het advies is in de eerste twee weken, verkleint de kans op lekkage. Op de plek van de hechtingen en nietjes kan een gaatje ontstaan. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Trombose/embolie

Bij een operatie kan een bloedpropje in de bloedvaten van het been komen. Het bloedvat zit dan dicht (trombosebeen). Het been wordt dik, rood en pijnlijk. Zo’n bloedpropje kan ook in de longen komen. Daar komt een bloedvat dicht te zitten. Dit is een longembolie en kan gevaarlijk zijn. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Overgeven

Dit kan een bijwerking zijn van de narcose of omdat na de operatie een zwelling ontstaat bij het maagje. De smalle doorgang van het nieuwe maagje en de dunne darm kan zich daardoor nog verder gaan vernauwen, waardoor je kunt overgeven.

Darmhernia / darmafknelling

Door veel afvallen ontstaat er ruimte in de buik, waardoor de darmen bekneld kunnen raken. Dit kan ook gebeuren omdat je dunne darm een stuk omhoog is gehaald. Hierdoor is er dus veel meer ruimte voor je darmen. Je darmen maken continu bewegingen en kunnen met al die ruimte in de knoop raken. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Maagzweer

Omdat er aan de maag is geopereerd, is je maagslijmvlies gevoelig geworden. Hierdoor kan er een maagzweer ontstaan. Meestal ontstaat deze tussen de nieuwe maag en de dunne darm. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Obstipatie

Door de verandering van het spijsverteringskanaal is het risico op obstipatie groot. Vaak krijg je bij je ontslag uit ziekenhuis een middeltje mee, wat je kunt gebruiken als je na een paar dagen nog geen ontlasting hebt gehad. Obstipatie kan na de operatie ook ontstaan door pijnmedicatie, anesthesie, stress van de operatie, weinig bewegen en weinig kunnen eten en drinken.

Stenose

Dit is een vernauwing tussen de nieuwgevormde (maag)pouch en de dunne darm. De klachten die ontstaan zijn moeilijk kunnen eten, het gevoel hebben dat je eten moeilijk zakt, misselijkheid en snel na je eetmoment moeten overgeven. Neem altijd contact op met het ziekenhuis als je een van de bovenstaande klachten hebt.

Galstenen

Door het snelle afvallen kunnen er galstenen ontstaan. Galstenen ontstaan vaak in de eerste twee jaar na de operatie. Je kunt galstenen hebben zonder er last van te hebben. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Littekenbreuk

Een littekenbreuk is een gat of zwakke plek in de buikwand op de plaats van een litteken. Deze kan ontstaan als de wond na de maagverkleining niet goed geneest. Bij een littekenbreuk gaan het buikvlies, vetweefsel en de darm uitpuilen. Je hebt vaak een bult of zwelling op de plaats van de breuk, in combinatie met een pijnlijk en branderig gevoel. Neem bij bovenstaande klachten contact op met je ziekenhuis.

Longontsteking

Na de operatie kan er een longontsteking ontstaan door dat de buikoperatie je ademhaling beïnvloedt. Je ligt meer op bed, hebt pijn aan je wond en de narcose zorgen ervoor dat je ademhaling oppervlakkiger is. Hierdoor kan er meer slijm ontstaan in je longen wat zich kan ontwikkelen tot een longontsteking. Klachten die ontstaan zijn een benauwd gevoel hebben, koorts, spierpijn en hoesten.

obesitas bmi

Wanneer kom ik in aanmerking voor een maagverkleining als ik in België woon?

U bent in België wettelijk verplicht om u aan te sluiten bij een ziekenfonds voor uw ziekteverzekering. De ziekteverzekering dekt jammer genoeg niet de volledige medische kosten, waardoor die hoog kunnen oplopen. Daarom kunt u het beste een aanvullende hospitalisatieverzekering nemen.

Wat is een hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering die u beschermt tegen de kosten van een (onverwachte) ziekenhuisopname. 

Prijsindicatie bij een maagverkleining

Het totale kostenplateau van de operatie is afhankelijk van hoe u verzekerd bent en welke kamerkeuze u kiest. Het ziekenfonds of de ziekteverzekering betaalt de maagverkleining niet volledig terug. Ook niet als u aan alle criteria voldoet. Bij het ziekenhuis van uw keuze kunt u de prijsindicatie opvragen, vaak staan deze ook vermeld op de website.

Wat zijn de verschillen in België en Nederland?

Wanneer u in aanmerking komt in Nederland voor een maagverkleining, dan wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar. Het enige wat u kwijt bent aan kosten is het eigen risico van 385 euro. Daarnaast krijgt u in Nederland na de operatie vijf jaar controle in het ziekenhuis. In België is dit vaak 1 jaar tot maximaal 2 jaar en gaat u eerder terug naar uw huisarts.

U kunt geen maagverkleining krijgen bij:

maagverkleining voor en na

Ik wil een maagverkleining, welke stappen moet ik nemen?

Wanneer u voor uzelf de keuze hebt gemaakt voor een maagverkleining waar moet u nu dan eigenlijk beginnen?

 1. Maak een afspraak bij uw huisarts.
  Ga met hem of haar in gesprek dat u graag een maagverkleining wilt en vraag om een verwijzing naar het ziekenhuis van uw keuze.

  Luister naar onze podcast voor tips:

 2. Bel op naar het ziekenhuis en geef aan dat u een maagverkleining wilt.

 3. Vaak is de eerste afspraak een voorlichtingsbijeenkomst.
  In deze bijeenkomst legt het ziekenhuis uit welke mogelijkheden er zijn en hoe zij te werk gaan. Aan het einde van de bijeenkomst kunt u dan vaak schriftelijk laten weten of u verder wilt voor een maagverkleining. Hier mag u natuurlijk altijd langer over na denken.

 4. De screening.
  Dit is een gesprek met verschillende disciplines om te bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor een maagverkleining. Vaak krijgt u na de screening al te horen of u in aanmerking komt, of hoe u voortraject eruit gaat zien.  En bij andere ziekenhuizen krijgt u hierover schriftelijk bericht. Wees altijd eerlijk tijdens uw screening dan kunt u het beste geholpen worden.

  Luister naar deze podcast met tips over de screening:

 5. Gesprek met een chirurg
  Na het volgen van het voortraject (wanneer dit nodig is) en u hebt dit afgerond krijgt u een gesprek bij de chirurg. In dit gesprek maakt u samen de keuze voor welke operatie u gaat en wordt er vaak gelijk een datum geprikt.

 6. Voorlichtingsbijeenkomsten
  Vaak organiseren ziekenhuizen daarna een bijeenkomst waarin uitleg wordt gegeven over de voorbereiding op de operatie zoals het pre-dieet wat u moet volgen. Dit is bij elk ziekenhuis anders..

 7. Wachten voor de operatie
  Dan is het afwachten tot u aan de beurt bent voor de operatie en volgen de afspraken volgens het natraject van uw ziekenhuis.

  Luister hier naar ervaringen en tips rondom de operatie.