Mini gastric bypass

Bij de mini gastric bypass, ook wel Omega-loop bypass genoemd, wordt met behulp van nietjes een nieuwe kleine maag gemaakt, net zoals bij de gastric bypass, maar met een andere vorm en slechts 1 aanhechting aan de dunne darm. Ook hierbij komt uw eten direct in de darm en krijgt u snel een vol gevoel. Daarnaast wordt het voedsel omgeleid (bypass), waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen in uw darmen.

Het gevolg hiervan is dat u afvalt, maar ook dat tekorten kunnen optreden van bepaalde essentiële voedingsstoffen.

Het verschil tussen de gastric bypass en de mini gastric bypass is dat u bij een mini gastric bypass maar één aansluiting hebt op de darm.

Wanneer is een mini GBP geschikt?

  • BMI boven de 35;
  • Volume-eters en zoetekauwers;
  • Bij patiënten die last hebben van overmatig maagzuur;
  • Als je al een maagband of een gastric sleeve hebt gehad met onvoldoende resultaat of medische klachten.

Wat is het effect van mini GBP?

Deze ingreep werkt, zoals de normale gastric bypass, hoofdzakelijk doordat de hoeveelheid voedsel die u tijdens een maaltijd kan eten wordt beperkt, zonder hongergevoel en met een langdurig volheidgevoel. Het verschil met een normale gastric bypass is een meer uitgesproken malabsorptie (minder opname) van vooral vetten.

Voor- en nadelen van een mini GBP

Een voordeel:

ten opzichte van de gastric bypass is dat de ingreep iets korter duurt en dat het zo nodig makkelijker opnieuw geopereerd kan worden. 

Een nadeel

Er bestaat een kleine kans op terugvloed van gal naar de maag. Dit probleem is in de meeste gevallen goed behandelbaar met medicijnen. Wanneer dat niet het geval is, kan de mini-bypass worden omgezet naar een gastric bypass.

De mini gastric bypass is een relatief nieuwe operatietechniek.