Wat is een maagverkleining?

Een maagverkleining is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om het formaat van de maag te verkleinen. Een maagverkleining wordt ook wel bariatrische chirurgie genoemd. De grootte van de maag wordt verkleind.

Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het type operatie dat wordt gekozen. Omdat de maag verkleind wordt, eet je minder. Deze vermindering van voedselinname leidt tot gewichtsverlies, omdat je minder calorieën binnenkrijgt.

Een verkleinde maag heeft ook invloed op hormonen die betrokken zijn bij hongergevoelens en verzadiging, wat resulteert in verminderde eetlust en sneller een vol gevoel na het eten.

Het belangrijkste doel van een maagverkleining is om mensen te helpen bij het bereiken en behouden van gezond gewichtsverlies op lange termijn. Het kan ook positieve effecten hebben op andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en slaapapneu.

Zwangerschap

Wanneer je zwanger wilt worden na een maagverkleining wordt geadviseerd dit pas na 1,5 jaar te doen. De eerste 12 maanden val je namelijk het meeste af en kost je lichaam ook veel energie. Ook kun je maar kleine beetjes eten. Als je toch zwanger wordt in deze periode kan dit leiden tot groeivertraging van het kind met mogelijk complicaties. Ook blijkt uit onderzoek dat er meer kans is op spontane abortus of vroeggeboorte tijdens de zwangerschap die binnen het eerste jaar na de operatie plaats vindt. Andere onderzoeken zeggen weer als de zwangere goede informatie krijgt en controles de zwangerschap veilig kan verlopen wanneer je zwanger wordt in het eerste jaar. Maar het is dus het veiligst om 1,5 jaar te wachten en je stabiel op gewicht bent. 

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk voor een goede, gezonde ontwikkeling van het kind dat je zorgt voor een stabiel gewicht, dagelijks je wls vitamine inneemt, eiwitrijk en gevarieerd eet, stopt met roken en het drinken van alcohol. Daarnaast kun je je bloedwaardes laten controleren om te kijken of je geen tekorten hebt. 

Ben je aan het onderzoeken of een maagverkleining geschikt is voor jou en heb je nog een kinderwens dan wordt de gastric sleeve geadviseerd. Hiermee is namelijk de kans op vroeggeboorte, darmhernia of darmobstructie verkleind tijdens de zwangerschap.

  • Ben je zwanger blijf dan ook eiwitrijk en gevarieerd eten. 
  • Neem je WLS-vitamine dagelijks in.
  • Stap niet over op een vitamine voor zwangere omdat deze variant te weinig ijzer, vitamine B12 en vitamine D bevat voor iemand met een maagverkleining.
  • Vertel altijd aan je verloskundige dat je een maagverkleining hebt.
  • Tijdens de zwangerschap wordt geadviseerd om 10 gram eiwitten extra te eten voor de groei en ontwikkeling van de baby. Je hebt minimaal 70 gram eiwitten nodig.

Veel gestelde medische vragen

Het is in de eerste maanden na de operatie logisch, dat er vermoeidheidsklachten optreden vanwege het gewichtsverlies en het herstel van de operatie. Vermoeidheidsklachten – die later optreden – kunnen mogelijk gerelateerd zijn aan een disbalans in het eetpatroon of vitaminen- en mineralentekorten. Vaak is de oorzaak van moeheid lastig vast te stellen, omdat er heel veel verschillende oorzaken bekend zijn waarbij moeheid kan optreden. Het is ook niet altijd mogelijk om een duidelijke oorzaak te vinden.

Het is niet zo dat uw maag weer echt groter wordt, echter hij kan wel weer meer voeding verdragen. Het lichaam went aan de nieuwe situatie. Als u steeds te veel eet, dan gaat uw lichaam daaraan wennen en kunt u dus ook steeds meer eten. Gevolg is dat u weer aankomt in gewicht.

Tijdens de “gastric sleeve” operatie wordt inderdaad een deel van de maag verwijderd. Hoe groot dit deel precies is, hangt af van de grootte van de maag. Het deel van de maag dat overblijft in het lichaam is bij iedereen ongeveer even groot.

De pil als anticonceptiemiddel kan minder betrouwbaar worden bij een “gastric bypass”, omdat de pil soms minder goed in het lichaam wordt opgenomen. Overleg met uw huisarts welk anticonceptiemiddel geschikt is. Ook de betrouwbaarheid van de morning-after pil neemt af. Een betrouwbaar alternatief is het morning-after-spiraaltje.

Hierover is nog niet veel bekend. Maar het is goed mogelijk, dat de hormonale veranderingen in de overgang een (negatief) effect hebben op het gewicht. Het is een normaal verschijnsel, dat u met het vorderen van de leeftijd iets in gewicht aankomt. Ook is bekend, dat uw lichaamssamenstelling verandert. Het is dus ook goed mogelijk, dat de overgang hier een rol in speelt.

Er zijn zeker ontwikkelingen op bariatrisch gebied. Bijvoorbeeld, dat de operaties door een operatierobot kunnen worden uitgevoerd. Ook optimaliseert de operatietechniek voortdurend. Andere ontwikkelingen hebben betrekking op het toevoegen van bijvoorbeeld een siliconen ring om de pouch (bij de gastric bypass). Ook zijn er nieuwe technieken, waarmee er endoscopisch (dus middels een camera via de slokdarm) kleine nietjes worden geplaatst om het volume van de maag te verkleinen.

Roken heeft veel negatieve effecten, op het gehele lichaam. Naast de bekende risico’s op ziekten van de longen en kanker zorgt roken ervoor, dat u een verhoogd risico heeft op complicaties tijdens en na een operatie. Soms is hiervoor zelfs een opname op de intensive care nodig. Roken verstoort de wondgenezing van zowel de uitwendige- als inwendige wonden na de operatie. Op de langere termijn zorgt roken voor een kwetsbaar maagslijmvlies, waardoor u sneller een maagzweer krijgt. Dit gaat gepaard met veel pijnklachten en kan zelfs leiden tot een perforatie (gat) in de maag.

Er zijn een aantal medicijnen, waarvan bekend is, dat het een zeer negatieve invloed heeft op het maagslijmvlies. Dit zijn de zogenaamde NSAID’s, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac. Het advies is om deze na een bariatrische ingreep niet meer te gebruiken. In uitzonderlijke gevallen kan het op advies van een arts kortdurend worden gebruikt als kuur, mits gecombineerd met een goede maagbescherming.
Medicijnlijst pdf toevoegen

Het is een normaal verschijnsel om weer een aantal kilo’s aan te komen, nadat u bent afgevallen. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk, maar komt waarschijnlijk doordat het lichaam weer een ‘evenwicht’ gaat vinden in het gewicht. Het is ook normaal om – met het vorderen van de leeftijd – iets in gewicht aan te komen. Dit is bij de ene persoon meer uitgesproken dan bij de ander. Daarnaast is het zo dat men de eerste 1 à 2 jaar beter de adviezen opvolgt, daarna zien we dat oude gewoontes toch weer meer op gaan spelen. Zie het GRIPOPJEGEWICHT programma.

Vanwege het groeiend aantal mensen dat te maken heeft met overgewicht, neemt inderdaad ook het aantal mensen toe dat met een maagverkleining wordt geholpen. Deze stijging zien we al jaren en wordt daardoor veroorzaakt. Omdat mensen met overgewicht/obesitas veel baat hebben bij een maagverkleining neemt dit aantal toe.

Bij galsteen klachten krijgt u na de maaltijd aanvalsgewijze pijn in de bovenbuik, vaak rechts. De pijnaanval is zo hevig dat u daarbij bewegingsdrang krijgt, dit noemen we ook wel koliekpijn. De kans op galsteenvorming neemt toe door afvallen, zowel bij een dieet als na een operatie. Hoe dit precies gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk.

Ongeveer een derde van de geopereerde patiënten heeft diabetes, en een deel daarvan gebruikt daar insuline voor. Veel van deze patiënten kunnen minder insuline gebruiken na de operatie.

Voltaren gel bevat “diclofenac” als werkzame stof, welke behoort tot de groep NSAID. In principe zijn deze gecontra-indiceerd na een bariatrische ingreep. Hoewel Voltaren gel op de huid wordt gebruikt, is niet duidelijk of het niet toch systemische effecten (dus effecten in het gehele lichaam) veroorzaakt. Het liefst gebruikt u Voltaren gel dus niet, of anders alleen kortdurend met een goede maagbescherming op advies van een arts.

Nee de nietjes zijn niet magnetisch, aangezien deze gemaakt zijn van chirurgisch staal.

Er zijn zeker ontwikkelingen op bariatrisch gebied. Bijvoorbeeld dat de operaties door een operatierobot kunnen worden uitgevoerd. Ook optimaliseert de operatietechniek voortdurend. Andere ontwikkelingen hebben betrekking op het toevoegen van bijvoorbeeld een siliconen ring om de pouch (bij de gastric bypass). Ook zijn er nieuwe technieken waarmee je endoscopisch (dus middels een camera via de slokdarm) kleine nietjes plaatst om het volume van de maag te verkleinen.

Nee de nietjes zijn niet magnetisch, aangezien deze gemaakt zijn van chirurgisch staal.

Mogelijke complicaties na een maagverkleining

Dit zijn de complicaties die direct of korte tijd na de maagverkleiningsoperatie kunnen ontstaan. Ik denk dat je ze kort moet benoemen en dan de inhoud moet linken naar de gesloten afdeling en daar de tekst erbij zetten.

Naadlekkage

Naadlekkage komt voor bij ongeveer 1 procent van de patiënten. Het eten van vloeibaar voedsel, wat vaak het advies is in de eerste twee weken, verkleint de kans op lekkage. Op de plek van de hechtingen en nietjes kan een gaatje ontstaan. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Trombose/embolie

Bij een operatie kan een bloedpropje in de bloedvaten van het been komen. Het bloedvat zit dan dicht (trombosebeen). Het been wordt dik, rood en pijnlijk. Zo’n bloedpropje kan ook in de longen komen. Daar komt een bloedvat dicht te zitten. Dit is een longembolie en kan gevaarlijk zijn. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Overgeven

Dit kan een bijwerking zijn van de narcose of omdat na de operatie een zwelling ontstaat bij het maagje. De smalle doorgang van het nieuwe maagje en de dunne darm kan zich daardoor nog verder gaan vernauwen, waardoor je kunt overgeven.

Darmhernia / darmafknelling

Door veel afvallen ontstaat er ruimte in de buik, waardoor de darmen bekneld kunnen raken. Dit kan ook gebeuren omdat je dunne darm een stuk omhoog is gehaald. Hierdoor is er dus veel meer ruimte voor je darmen. Je darmen maken continu bewegingen en kunnen met al die ruimte in de knoop raken. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Maagzweer

Omdat er aan de maag is geopereerd, is je maagslijmvlies gevoelig geworden. Hierdoor kan er een maagzweer ontstaan. Meestal ontstaat deze tussen de nieuwe maag en de dunne darm. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Obstipatie

Door de verandering van het spijsverteringskanaal is het risico op obstipatie groot. Vaak krijg je bij je ontslag uit ziekenhuis een middeltje mee, wat je kunt gebruiken als je na een paar dagen nog geen ontlasting hebt gehad. Obstipatie kan na de operatie ook ontstaan door pijnmedicatie, anesthesie, stress van de operatie, weinig bewegen en weinig kunnen eten en drinken.

Stenose

Dit is een vernauwing tussen de nieuwgevormde (maag)pouch en de dunne darm. De klachten die ontstaan zijn moeilijk kunnen eten, het gevoel hebben dat je eten moeilijk zakt, misselijkheid en snel na je eetmoment moeten overgeven. Neem altijd contact op met het ziekenhuis als je een van de bovenstaande klachten hebt.

Galstenen

Door het snelle afvallen kunnen er galstenen ontstaan. Galstenen ontstaan vaak in de eerste twee jaar na de operatie. Je kunt galstenen hebben zonder er last van te hebben. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Littekenbreuk

Een littekenbreuk is een gat of zwakke plek in de buikwand op de plaats van een litteken. Deze kan ontstaan als de wond na de maagverkleining niet goed geneest. Bij een littekenbreuk gaan het buikvlies, vetweefsel en de darm uitpuilen. Je hebt vaak een bult of zwelling op de plaats van de breuk, in combinatie met een pijnlijk en branderig gevoel. Neem bij bovenstaande klachten contact op met je ziekenhuis.

Longontsteking

Na de operatie kan er een longontsteking ontstaan door dat de buikoperatie je ademhaling beïnvloedt. Je ligt meer op bed, hebt pijn aan je wond en de narcose zorgen ervoor dat je ademhaling oppervlakkiger is. Hierdoor kan er meer slijm ontstaan in je longen wat zich kan ontwikkelen tot een longontsteking. Klachten die ontstaan zijn een benauwd gevoel hebben, koorts, spierpijn en hoesten.

Heb je een vraag of een probleem?

Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via ons contactformulier en dan helpen we je zo spoedig mogelijk verder.