Help, ik val teveel af na mijn maagverkleining

Help, ik val te veel af

Je hebt al een lange tijd overgewicht en na lang wikke en wegen kies je voor een maagverkleining. Je gaat een spannende tijd tegemoet en vraagt je of hoeveel je zult afvallen, ga je eindelijk twee cijfers op de weegschaal zien en wie weet haal je voor het eerst of na een hele lange tijd een gezonde BMI. Maar er zijn ook mensen die na hun operatie blijven afvallen waarbij het niet stopt bij een gezonde BMI of het getal wat jij als doel hebt. Dan ga je opeens van overgewicht naar ondergewicht en kom je in iets nieuws terecht. Je bent altijd gewend om minder te moeten eten en nu zul je meer of anders moeten eten om aan te komen of om op gewicht te blijven.

 

Als je te veel afvalt krijgt je lichaam te weinig energie uit eten en drinken. Je lichaam gaat dan vet en spieren afbreken om op die manier voedingstoffen binnen te krijgen. Hierdoor blijf je afvallen en kun jij je ook zwakker voelen.

Er kunnen klachten ontstaan als moeheid, duizelig en het gevoel dat je flauw gaat vallen.

 

Wanneer je te veel afvalt neem dan altijd contact op met je behandelaar en diëtist.

Samen kun je gaan kijken wat je bijvoorbeeld nog aan je eetpatroon zou kunnen veranderen.

Bijvoorbeeld van magere producten overstappen op volle producten en meerdere eetmomenten toevoegen. 

Producten die je kunnen helpen zijn:

Eiwitten, deze heb je nodig voor je spieren en zitten in vlees, kip, vleesvervangers, vis, kaas, ei, melk, yoghurt, kwark, soja, bonen, linzen en noten.

Zorg voor extra vet, neem vettere kaas, volle kwark, volle melk en volle yoghurt. Ook in noten, pinda’s, avocado, vette vis zoals zalm, makreel en haring zit veel vet. Neem de kookboeken van www.marieskookwereld.nl als basis voor je voeding. Zo weet je dat je de juiste porties binnenkrijgt met de juiste voedingsingrediënten.

De diëtisten kan ook speciale voeding adviseren zoals NUTRI drink dit is kant-en-klare drinkvoeding. Het zorgt voor energie, eiwitten, vitaminen en mineralen.

In de supermarkt kun je ‘bouwsteentjes’ kopen dit zijn kleine luchtige gebakjes voor mensen die extra eiwit nodig hebben maar weinig eetlust hebben. Deze gebakjes zijn zoet dus je zou hierop kunnen dumpen.

Wanneer je te veel afvalt blijf in gesprek met je behandelaar en mensen om je heen die je vertrouwt het is een rare omslag in je hoofd en je hebt ook niet altijd grip op je maagverkleining. Je weet van tevoren niet of je 20, 40 of 70 kg gaat afvallen.

Wij zijn er als patiëntenvereniging om je ook te ondersteunen als je te veel afvalt. Als je gewoon even je verhaal wilt doen of je vraag wilt stellen aan deskundigen dan kun je op diverse manieren bij ons terecht. Wij hebben een chatfunctie, een online spreekuur voor onze leden en er worden meerdere keren per jaar lotgenotenbijeenkomsten georganiseerd. Samen is het lopen van je pad met een maagverkleining net wat leuker.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email