Gastric bypass

De gastric bypass-procedure omvat het verkleinen van de maag en het omleiden van een deel van de darm. Dit is de reden waarom het een bypass wordt genoemd, omdat het een alternatieve route voor de spijsvertering creëert. Het is een van de meest uitgevoerde operaties. Door de maag kleiner te maken via een gastric bypass, neemt u vermogen om voedsel te verdragen af. De chirurg verbindt deze kleinere maag (ongeveer zo groot als een ei of kiwi) met de dunne darm. De dunne darm wordt omhooggetrokken en aan de nieuwe maag bevestigd, terwijl een deel van de oorspronkelijke maag nog steeds in het lichaam aanwezig is.

Wanneer is een gastric bypass geschikt?

  • BMI boven de 35;
  • Volume-eters en “zoetekauwers”;
  • Bij patiënten die last hebben van overmatig maagzuur;
  • Als u al een maagband of een gastric sleeve hebt gehad met onvoldoende resultaat of medische klachten.

Voor- en nadelen van een gastric bypass

De voordelen:

  • Snel gewichtsverlies;
  • Goede resultaten op langere termijn; 
  • Goede hersteloperatie na eerdere maagverkleining;
  • Goed effect op diabetes;
  • Verminderen van terugstromen van maaginhoud in de slokdarm.

 

De nadelen:

  • Dumpingklachten;
  • Vitaminetekort;
  • Anticonceptie is niet meer betrouwbaar;
  • Medicatie wordt minder goed opgenomen;
  • Onvoldoende gewichtsverlies.