De maagband, gastric banding
Dit is een operatie, waarbij de maag wordt verkleind door middel van een kunststof ring in plaats van snijden of nietjes. In Nederland wordt deze operatie in ziekenhuizen vaak niet meer uitgevoerd. In België kunt u nog wel terecht voor een maagband.
Een maagband wordt dicht bij de bovenkant van de maag geplaatst, waardoor een klein zakje en een smalle doorgang in de grotere rest van de maag worden gecreëerd. De band wordt vervolgens opgeblazen met een zoutoplossing. Het kan na verloop van tijd worden aangehaald of losgemaakt om de grootte van de doorgang te veranderen door de hoeveelheid zoutoplossing te verhogen of te verlagen. Een maagband veroorzaakt gewichtsverlies door het verminderen van de capaciteit van de maag. Deze beperkt de hoeveelheid voedsel, die kan worden geconsumeerd.
Voor wie is een maagband geschikt?
- Hartige en volume-eters;
- Patiënten met de ziekte van Crohn.
Wat is het effect van een maagband?
Het effect van een maagband is kleiner dan bij een operatie. Vloeibaar eten kan nog goed en snel door de kleine voormaag heen. Hierdoor is de kans op “foute” voeding groot en wordt het gewichtsverlies beperkt.
Voor- en nadelen van de maagband
Voordelen:
- Geen operatie waarbij de maag tijdelijk of definitief verkleind wordt met nietjes;
- Er wordt niet gesneden in de maag;
- De maag wordt niet verwijderd uit het lichaam;
- De maagband is weer te verwijderen;
- De ingreep is vrij eenvoudig.
Nadelen:
- Minder gewichtsverlies;
- Vaak past de patiënt zijn voedingspatroon aan (wat passeert wel langs de band en wat niet). Gezonde voeding passeert moeilijker langs de band dan ongezonde producten zoals bijvoorbeeld koekjes en chips = maladaptive eating;
- Vloeibare voeding geeft geen verzadigd gevoel waardoor het risico bestaat dat u vaker trek en honger ervaart en dus meer eet;
- Het kan voorkomen dat de maagklep gaat lekken.