Voeding van vloeibaar naar vast voedsel vanaf 2 weken na de operatie

Na 2 weken mag u uw voeding zelf opbouwen naar vaste voeding. De voeding moet uiteindelijk minimaal 60 gram eiwit bevatten en deze behoefte kan afhankelijk van uw lengte zelfs hoger liggen. Het is belangrijk dat u voldoende eiwit binnenkrijgt voor onder andere het behoud van uw spieren en het voorkomen van haaruitval. (Ook in deze fase is het normaal, dat u niet meteen volgens het voorbeeld dagmenu kunt eten). Wel moet u nog steeds dagelijks minstens 1,5 liter vocht drinken!
 
Op de website vindt u onder de hoofdstukken voeding en mindset alles over wat u moet weten over voeding na de maagverkleining. Belangrijk is dat u uw lichaam rustig de tijd geeft om te wennen aan alle voedsel.
 
Voedingsadvies van vloeibaar naar half vast voedsel en daarna naar vast voedsel
Op advies van het ziekenhuis kunt u na 1 of 2 weken geleidelijk overschakelen naar half vloeibare en zachte, gepureerde voeding (gestoomde vis, aardappelpuree, gepureerde groenten, fruitmoes, gemalen vlees) waarop u niet hoeft te kauwen.
 
Tips:
  • Vermijd in de eerste weken vers brood. Geroosterd of oudbakken brood zonder korst is, mits goed gekauwd, gemakkelijker verteerbaar dan vers brood. Vers brood kan een bal vormen, die de doorgang naar de maag blokkeert. Kies bij voorkeur bruin- of volkorenbrood. Dat geeft sneller een verzadigd gevoel en bevat meer voedingsstoffen.
  • Eet in het begin bij voorkeur gemakkelijk verteerbare groenten zoals witlof, spinazie, wortelen, prinsessenboontjes, bloemkool, broccoliroosjes. Vermijd moeilijk verteerbare groenten zoals witte kool, rode kool, groene kool, spruitjes, paprika, champignons, schorseneren, ajuin en rauwkost.
  • Wees in het begin voorzichtig met draderige groenten (zoals andijvie, asperges, bleekselderij, peultjes) en draderig fruit (zoals ananas, citrusvruchten, kokosnoot, mango, perzik, rabarber, vijgen). Kauw dit extra goed.
  • Eet in de eerste weken aardappelpuree of zachtgekookte aardappelen; zeker geen gebakken aardappelen of frietjes. Eet de eerste weken ook nog geen rijst of pasta.
  • Maal of hak het vlees in het begin grof om passageproblemen te voorkomen. Geef de voorkeur aan ‘zachte’ vleessoorten zoals kip en kalf.
  • Zorg dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt om uw spiermassa op peil te houden. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn vlees, vis, ei, kaas en zuivelproducten. 
  • Probeer zeker drie keer per dag een melkproduct te eten of te drinken. Vermijd in het begin sterk gekruide gerechten.
 
Voorbeeld dagmenu vanaf twee weken na de operatie
  • Ontbijt: 1 snee brood, dun besmeerd met dieethalvarine. Belegd met magere kaas, smeerkaas, 2x vleeswaren of ei
  • In de loop van de ochtend: 1 glas zuiveldrank (evt. 1 stuk fruit)
  • Lunch: 1 snee brood, dun besmeerd met dieethalvarine Belegd met magere kaas, smeerkaas, 2x vleeswaren of ei
  • In de loop van de middag: 1 schaaltje magere kwark (evt. 1 stuk fruit)
  • Warme maaltijd: 1 stukje mager vlees, vis of vleesvervanger (1 kleine aardappel of 1 opscheplepel rijst of pasta) (2 groentelepels groente) (evt. 1 juslepel met ontvette jus)
  • In de loop van de avond: 1 schaaltje magere yoghurt 1 volkoren knäckebröd met magere kaas, smeerkaas, 2x vleeswaren of ei
 
Drinken: Verspreid over de dag 1,5 à 2 liter