Vetten

Gezonde vetten

Er wordt vaak negatief gedacht over vetten in combinatie met overgewicht maar helaas is dit te eenzijdig belicht. Vetten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon en erg hard nodig als brandstof voor ons lichaam. Nu betekent het niet dat alle vetten goed voor je zijn vandaar dat we je graag wat informatie willen geven over goede vetten.

Een veel gemaakte fout bij iedereen die wil afvallen is dat ze naast minder koolhydraten ook minder vetten gaan eten. Maar wanneer je zowel de koolhydraten als de vetten schrapt blijft er niks anders over dan de eiwitten. Als je alleen maar eiwitten binnenkrijgt word je erg futloos en chagrijnig. Vetten zijn juist belangrijk voor ons lichaam, ze leveren energie, dragen bij aan een goede stofwisseling, beschermen onze organen en verbeteren de opname van vitaminen en mineralen. Vetten zorgen daarnaast voor een verzadigd gevoel wat ook nodig is om niet te vervallen in slechte eetgewoonten.

Meervoudige onverzadigde vetten zijn ook belangrijk voor een gezonde huid en haar. Een tekort aan onverzadigde vetten leidt tot vele verstoringen in het lichaam. Een droge huid en dof, futloos haar is daar meestal een teken van. Deze goede vetten zijn de bouwstenen voor gezonde cellen en ondersteunen ook de natuurlijke olie barrière van de huid.

Verzadigd en onverzadigd vet hebben een wisselwerking met de cholesterolwaarden. Een teveel aan verzadigde vetten heeft een negatieve invloed op de (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij cholesterolproblemen wordt er daarom een gezond voedingspatroon aangeraden dat meer onverzadigde vetten bevat. Een effectieve manier om het slechte (LDL)–cholesterol een halt toe te roepen is het dagelijks eten van plantensterolen die voorkomen in verschillende soorten voeding zoals groenten, fruit, noten, zaden, plantaardige oliën en producten die daarmee gemaakt worden zoals margarine.