Overige problemen

Opboeren: 
Je kunt tijdens de maaltijden en daarna last krijgen van opboeren, zowel bij een gbp als bij een sleeve. Door rustig te eten, niet te praten tijdens de maaltijd en goed te kauwen verminder je deze klachten.

Te volle maag:
Je kan na de maaltijd last krijgen van een te volle maag, hierdoor krijg je een pijnlijk gevoel achter het borstbeen, oprispingen, misselijkheidsgevoel en soms een gevoel alsof je moet braken. Als je stelselmatig te veel blijft eten, rekt je maag weer op met het gevolg dat je waarschijnlijk na verloop van tijd weer gaat aankomen.

Braken en maagzuur: 
Door niet goed te kauwen, te veel te drinken tijdens de maaltijd en te veel te eten kun je gaan braken. Het zuur uit de maag kan irritatie van de slokdarm en beschadiging veroorzaken aan je gebit. Ook zijn er steeds meer resultaten bekend van de schadelijkheid van maagzuur op langere termijn. Dit kun je voorkomen door de tijd en rust te nemen bij je voeding, goed te kauwen, kleinere porties te nemen, kleine happen te nemen en niet tijdens en vlak na de maaltijd te drinken.

Moeilijke stoelgang:
Wanneer je een moeilijke stoelgang (obstipatie) hebt, is het extra belangrijk dat je voldoende drinkt (bij voorkeur meer dan 2 liter). Daarnaast is het belangrijk dat je voeding voldoende voedingsvezels bevat. Voedingsvezels, onverteerbare delen in de voeding, zorgen ervoor dat de ontlasting zachter wordt. Voedingsvezels zitten onder andere in volkorenbrood, vezelrijk knäckebröd, fruit, groenten, peulvruchten en aardappelen.

Ook lichaamsbeweging is van belang bij een goede stoelgang.

Wanneer deze maatregelen onvoldoende helpen, neem dan contact op met je (huis)arts.

Dumping: 
Is de versnelde lediging van de maag. Het voedsel komt sneller in de dunne darm, is nog weinig verteerd en veel minder doordrenkt met speeksel en maagsap.

Hierdoor kunnen dumpingklachten ontstaan. Hierbij onderscheiden we vroege en late dumpingklachten. Deze klachten kunnen apart maar ook samen voorkomen en zijn soms lastig te onderscheiden. Het dumpingsyndroom zijn de lichamelijke reacties die volgen op de snelle lediging en de daarbij gepaard gaande klachten.

Tekorten in de voeding: 
Als je te weinig eet, ontstaan er tekorten in het lichaam. Feitelijk gezien ervaart je lichaam het als een hongersnood en zal alles in de strijd werpen om zuinig te zijn met de energie en de vitaminen die uw lichaam nog wel heeft. Het zal dus zuinig zijn met zijn vetvoorraad en als eerste verbrandingsproduct pakt uw lichaam de spieren. Op de korte termijn zul je zeker goed afvallen van heel weinig eten. Op de lange termijn ga je overal tekorten in krijgen met als gevolg uitval van belangrijke functies. Zoals haaruitval, vermoeidheid, vitamine, eiwitten, ijzer etc. tekorten. Daarom is het zo belangrijk dat je genoeg eet.