Lactose intolerantie

Wat is lactose-intolerantie?

Vooral na een maagverkleining kan het plotseling opduiken en zorgen voor flinke ongemakken. Maar wat is lactose-intolerantie eigenlijk? En waarom ontstaat het juist na zo’n ingrijpende operatie. Wij geven hier de antwoorden én tips om hiermee om te gaan! 

Het is eigenlijk heel simpel. Lactose, ook wel bekend als melksuiker, wordt normaal gesproken afgebroken door het enzym lactase in onze dunne darm. Maar bij mensen met een lactose-intolerantie ontbreekt of is er onvoldoende lactase aanwezig om de melksuiker volledig te verteren.

Dit kan leiden tot vervelende symptomen zoals buikpijn, winderigheid en diarree na het consumeren van zuivelproducten. Deze reacties kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de hoeveelheid lactose die wordt geconsumeerd en de individuele gevoeligheid.

Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel zuivelproducten die je kunt nemen wanneer je lactose-intolerantie hebt. Merken die je kunt kopen zijn Melkunie Proteïne, van Arla lactofree, Isey Skyr met de blauwe deksels, MinusL, Alpro soya en elk huismerk heeft ook lactosevrije varianten. Dit staat er dan vaak groot opgeschreven of kleiner aan de zijkant. Neem een moment de tijd om naar de supermarkt te gaan waar je altijd je boodschappen haalt en kijk welke producten lactosevrij zijn.

Lactose vrije recepten