Een vaak voorkomende klacht na een gastric bypass is het dumping syndroom. Alhoewel er technisch gezien bij een gastric sleeve geen dumping syndroom beschreven wordt zijn er toch voorbeelden van mensen die last hebben van dumpingklachten. Vooral wanneer je te veel of te zoet gegeten hebt.
Ongemakken die hierbij gepaard gaan zijn:
Dit komt door een te snelle maaglediging. Het voedsel wordt niet meer in kleine hoeveelheden aan de dunne darm afgegeven. Integendeel, grotere brokken komen onverteerd in de dunne darm terecht.
Met dumping bedoelen we de klachten die ontstaan na een te snelle maagontlediging (soms in combinatie met een onjuiste afgifte van insuline). Vooral suiker- en vetrijke producten zullen klachten geven nadat ze onverteerd in de dunne darm terechtkomen. Dumping kan als bijwerking optreden bij een operatie voor overgewicht. Bij een gastric sleeve kan het voorkomen dat het maagklepje niet altijd goed sluit. Bij een gastric bypassoperatie is de werking van het maagklepje tussen de maag en darm afwezig. Beide gevallen zorgen voor een versnelde maagontlediging en vergroten de kans op dumping.
Deze klachten ontstaan binnen 30 tot 60 minuten na de maaltijd. Het voedsel wordt niet goed fijngemalen in de maag en komt dan in grote hoeveelheden tegelijk in de dunne darm. Deze sterk geconcentreerde voeding trekt in de dunne darm veel vocht aan. Dit vocht wordt onttrokken vanuit de omliggende bloedvaten en zorgt hierdoor voor (dumping)klachten.
Hierdoor krijgt u last van:
Deze klachten ontstaan anderhalf tot soms zelfs drie uur na de maaltijd. Normaal gesproken duurt het twee tot drie uur voordat voedsel de maag verlaat. Als (een deel van) de maag is verwijderd, komt voedsel echter veel sneller aan in de dunne darm. Door deze versnelling zijn de productie van insuline en de stijging van de bloedsuikerspiegel door het eten, niet meer op elkaar afgestemd. Suikers worden versneld opgenomen, maar een hoge bloedsuikerspiegel vraagt om de productie van insuline. Deze productie komt te laat op gang. Hierdoor wordt nog steeds insuline geproduceerd terwijl de bloedsuikers al uit de bloedbaan zijn verdwenen. Deze situatie lijkt op een suikertekort bij mensen met diabetes (suikerziekte).
De volgende klachten kunnen ontstaan:
Als je klachten hebt, kun je het beste even gaan liggen na de maaltijd. Het lichaam lost de klachten vanzelf op. Veel klachten kunnen voorkomen worden of verminderen door onderstaande tips en adviezen. Het is verstandig om uw eetgewoontes aan te passen. Het is per patiënt verschillend of en in welke mate klachten ontstaan. Je kunt zelf het beste uitvinden wat en hoeveel je wel en niet kunt eten. Meestal verminderen de klachten na verloop van tijd doordat het lichaam zich aanpast.
Kastanjelaan 400
5616 LZ Eindhoven
Email: info@bariatriegroepnederland.nl
Copyright 2024 Bariatrie Groep België - Provided by MMC IT Solutions