Wanneer je kiest voor een maagverkleining heb je de keuze uit drie verschillende soorten operaties.

Een restrictieve behandeling, hierbij gaat het om vermindering van de voedselinname.

  • De restrictieve behandeling heeft als doel om een sneller verzadigd gevoel te creëren. Zodra we tijdens de maaltijd een voldaan gevoel ervaren, verdwijnt ons hongergevoel en eten we als gevolg daarvan minder. 
  • De chirurg maakt een klein reservoir in het bovenste deel van de maag. Dankzij dit reservoir is er een verminderde inname van de hoeveelheid voedsel en ervaart u sneller een verzadigd gevoel. 
  • De vertering (absorptie) van het voedsel in het darmkanaal blijft ongewijzigd.
     
Voorbeelden zijn: “Gastric sleeve” of “Gastric banding”
 

Een malabsorptieve behandeling, hierbij wordt de voedselabsorptie of vertering aangepast.

  • De malabsorptieve behandeling beïnvloedt de vertering, zodat het voedsel slecht verteerd en onvolledig geabsorbeerd wordt. De anatomie van de dunne darm wordt gewijzigd om de gal- en de pancreassappen af te leiden, zodat ze pas aan het eind van de dunne darm in contact komen met de ingenomen voedingsstoffen.
  • Door de late vermenging van voedsel met gal- en pancreassappen wordt de opname van vetten en koolhydraten bemoeilijkt. De chirurg kan de lengte van de gemeenschappelijke darmlis wijzigen om de absorptiegraad van de proteïnen, vetten en vetoplosbare vitaminen aan te passen.
 
Voorbeelden zijn: “Duodenal switch”
 

Of een combinatie van een restrictieve en malabsorptieve behandeling.

  • Bij de combinatie van een restrictieve en malabsorptieve behandeling wordt er een maagreservoir of voormaag gevormd (15 ml). De rest van de maag wordt niet weggenomen, maar volledig gesloten en gescheiden van het bovenste deel van de maag. Het kleine maagreservoir wordt rechtstreeks verbonden met een lagergelegen deel van de dunne darm.
  • Daardoor wordt de absorptie van voedingsstoffen in de twaalfvingerige darm afgesloten en start deze vertering bijgevolg pas een stuk verder in het darmtraject. De verbinding tussen het kleine maagreservoir en de opgetrokken dunne darm wordt – bewust – tamelijk nauw gemaakt. Dit zorgt, samen met het kleine volume van dit stukje maag, voor het restrictieve effect. Waarschijnlijk het belangrijkste effect van deze ingreep.
 
Voorbeelden zijn: “Gastric bypass” of “Mini Gastric bypass”

Heb je een vraag of een probleem?

Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via ons contactformulier en dan helpen we je zo spoedig mogelijk verder.