Zwangerschap met een maagverkleining

Tips om zwanger te willen worden na je maagverkleining.

Wanneer je zwanger wilt worden na een maagverkleining wordt geadviseerd dit pas na 1,5 jaar te doen. De eerste 12 maanden val je namelijk het meeste af en dat kost je lichaam veel energie. Ook kun je maar kleine beetjes eten. Als je toch zwanger wordt in deze periode kan dit leiden tot groeivertraging van het kind, met mogelijk complicaties. Ook blijkt uit onderzoek dat er meer kans is op spontane abortus of vroeggeboorte tijdens zwangerschappen die binnen het eerste jaar na de operatie plaatsvinden. Andere onderzoeken zeggen weer dat als de zwangere goede informatie krijgt en goede controles, de zwangerschap veilig kan verlopen als je in het eerste jaar zwanger wordt. Maar het is dus het veiligst om 1,5 jaar te wachten en je stabiel op gewicht bent.

 

Als je zwanger wilt worden is het voor een goede en gezonde ontwikkeling van het kind belangrijk dat je zorgt voor een stabiel gewicht, dagelijks je WLS-vitamine inneemt, eiwitrijk en gevarieerd eet, en stopt met roken en het drinken van alcohol. Daarnaast kun je je bloedwaardes laten controleren om te kijken of je geen tekorten hebt.

 

Ben je aan het onderzoeken of een maagverkleining geschikt is voor jou en heb je nog een kinderwens, dan wordt de gastric sleeve geadviseerd. Hiermee is de kans op vroeggeboorte, darmhernia of darmobstructie verkleind tijdens de zwangerschap.

 

  • Ben je zwanger, blijf dan ook eiwitrijk en gevarieerd eten.
  • Neem je WLS-vitamine dagelijks in.
  • Stap niet over op een vitamine voor zwangere vrouwen, omdat deze variant te weinig ijzer, vitamine B12 en vitamine D bevat voor iemand met een maagverkleining.
  • Vertel altijd aan je verloskundige dat je een maagverkleining hebt.
  • Tijdens de zwangerschap wordt geadviseerd om 10 gram eiwit extra te eten, voor de groei en ontwikkeling van de baby. Je hebt dagelijks minimaal 70 gram eiwitten nodig.

 

 

Op ons besloten ledengedeelte hebben we een handige pdf-file voor je, met alles wat je moet weten over zwangerschap en je maagverkleining. Lid worden van de patiëntenvereniging kun je al voor 35,- euro per jaar en dit wordt ook nog vergoed door veel zorgverzekeraars.

 

www.bariatriegroepnederland.nl

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email