Medicatie/ hormooninjecties
Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een behandeling met GLP-1-hormooninjecties. GLP-1 is een hormoon dat na een maaltijd vrijkomt uit de darmen. Het werkt in op het deel van de hersenen dat de eetlust regelt en het zorgt voor een voldaan en minder hongerig gevoel.
Saxenda®
Sinds 1 april 2022 is er voor een kleine groep mensen met ernstig overgewicht recht op een vergoeding van een nieuw geneesmiddel uit het basispakket. Dit is een primeur, want er werd nooit eerder een medicijn tegen obesitas vergoed! Het gaat om het medicijn Liraglutide, bekend onder de merknaam Saxenda.
Het is vergelijkbaar met het natuurlijke hormoon GLP-1, wat na een maaltijd vrijkomt uit de darmen. Saxenda® werkt in op receptoren in de hersenen die je eetlust regelen en het zorgt dat je je voldaan voelt en minder hongerig. Dit kan je helpen om minder te eten en je lichaamsgewicht te verlagen. Saxenda® is geen medicijn dat zomaar vet afbreekt. Het werkt alleen wanneer je het combineert met een gezonde leefstijl.
En er zijn geen lange termijn resultaten bekend, dus wij vragen ons hardop af wat er gebeurt als je stopt met dit medicijn.
Voorwaarden vergoeding Saxenda®
- Met een BMI van boven de 40;
- Met een BMI van 35 of hoger, in combinatie met een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose;
- Geen diabetes type 2;
- Nog niet in aanmerking gekomen voor een operatie, zoals een maagverkleining;
- En je bent verplicht om deel te nemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Saxenda® wordt geleverd als een heldere en kleurloze of nagenoeg kleurloze oplossing voor injectie, in een voorgevulde pen. Saxenda® wordt met een injectie onder de huid toegediend (subcutane injectie).
- De beste plaatsen om te injecteren zijn de voorzijde van je buik (abdomen), de voorzijde van je dijen of je bovenarmen.
- Injecteer niet in een ader of spier.
De arts die het medicijn voorschrijft maakt ook een opbouwschema voor je.
Welke bijwerkingen heeft Saxenda®?
- Maagdarmklachten;
- Verminderde eetlust;
- Hoofdpijn;
- Roodheid en irritatie;
- Verkoudheidverschijnselen;
- Wazig zien;
- Hypo’s (lage bloedssuiker);
- Droge mond.
Naltrexon/bupropion
Naast Saxenda is er ook een combinatie van Naltrexon met bupropion, genaamd Mysimba.
Mysimba wordt gebruikt om het gewicht te verlagen, als mensen met een caloriearm dieet en meer beweging niet genoeg afvallen. In Mysimba zitten 2 stoffen die op de hersenen werken. Bupropion remt de heropname van dopamine, waardoor het hongergevoel afneemt. Naltrexon zorgt ervoor dat het gevoel van verzadiging langer aanhoudt. Per 1 augustus 2022 wordt dit medicijn vergoed vanuit de basisverzekering. Het inzetten van medicatie bij obesitas wordt alleen overwogen als iemand al een jaar heeft meegedaan aan de GLI, zonder resultaat. Je zult dan wel door moeten gaan met het GLI-programma en wordt dan extra ondersteund door de medicatie.
Je komt in aanmerking voor Mysimba :
- Als je deelneemt aan een erkend GLI-programma;
- Je hebt een BMI > 30;
- Je hebt een BMI tussen de 27 en 30 met comorbiditeiten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, slaapapneu of artrose.
Uit onderzoek is gebleken dat 2 keer zoveel mensen 5% of meer afvallen, en bijna 3 keer zoveel mensen 10% of meer. Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen die Mysimba gebruiken veel last kunnen hebben van bijwerkingen, zoals misselijkheid, verstopping en duizeligheid.
Val je binnen 4 maanden geen 5% af, dan moet je stoppen met het medicijngebruik.