10 gouden tips

Tip 1
Maak gebruik van kleine porties, zowel bij de broodmaaltijd als bij de hoofdmaaltijd. Neem geen nagerecht, anders wordt de maaltijd te groot. Je kan wel kiezen voor een gezond tussendoortje. Respecteer het beperkte maagvolume. Pas je eetgedrag aan. Leer inzicht te krijgen in het volume dat je zonder problemen kan innemen. Stop met eten als je een ‘vol’ gevoel hebt.

Tip 2

Kauw steeds goed en eet langzaam. Neem voldoende tijd om rustig te eten, zowel voor de maaltijden als voor de tussendoortjes. Vermijd stress en onaangename discussies aan tafel. Vermijd ook lezen en tv kijken wanneer je eet. Dit blijft belangrijk. Zowel onmiddellijk na de operatie als jaren nadien.

Tip 3

Zware, vetrijke maaltijden vermijd je best, zoals friet en pizza.

Tip 4

Ook suikers vermijd je best. Vooral suikers in vloeibare vorm zoals frisdrank, fruitsap, milkshake.

Tip 5

Eet voldoende vezels. Dit betekent donker brood, dagelijks groenten en fruit, volkorenpasta, volkoren rijst. Het kan zijn dat je in het begin de donkere soorten nog niet verdraagt. Je kan in dat geval starten met de witte soorten en de donkere soorten geleidelijk aan inbouwen.

Tip 6

Zorg voor voldoende eiwitten. Door een verminderde opname van eiwitten uit de voeding, is de kans groot dat het lichaam verzwakt door afbraak van eigen spierweefsel. Eiwitten ga je vooral terugvinden in mager vlees, melk en melkproducten.

Tip 7

Drink niet tijdens de maaltijd maar 20 minuten of een half uur tevoren of een half uur erna.

Tip 8
Leer een onderscheid maken tussen echte honger en zin in zoetigheid. Zoetigheden mogen de maaltijd niet vervangen.

Tip 9
Uit eten gaan kan nog, maar met mate. Je kan kiezen voor twee voorgerechten in plaats van een voorgerecht en een hoofdschotel.

Tip 10
In sommige gevallen is een vitamine- en mineralensupplement noodzakelijk. Probeer met een gezonde voeding zo veel mogelijk tekorten te voorkomen. Een regelmatige bloedafname zal uitwijzen of je al dan niet een supplement nodig hebt.