Welke rol heeft de diëtist na je maagverkleining

De diëtiste bij je maagverkleining. Hoe kan deze je helpen met afvallen?

Vaak zijn we de diëtiste al tegengekomen in ons leven voor de maagverkleining. Vaak hebben we ook door omstandigheden en ervaringen een bepaald beeld van de diëtiste. Een slanke vrouw die alles weet over eten, vast in haar pauze een salade eet en in het weekend in plaats van chips een bakje rauwkost eet. Allemaal vooroordelen die niet terecht zijn. En of je het nu leuk vindt of niet je komt haar altijd tegen wanneer je kiest voor een maagverkleining. En dat is best spannend want het is weer iemand die een oordeel heeft over wat je eet.

Ik weet het nog heel goed het invullen van mijn eetdagboek voor de screening. Best wel spannend want straks eet ik zo “verkeerd” dat ik niet in aanmerking kom voor een maagverkleining. Wat vindt iemand die gestudeerd heeft over voeding dat ik gisterenavond niet een maar drie koekjes heb gepakt bij de koffie? Gedachten die allemaal door je hoofd kunnen gaan. Ik probeer nu naar de diëtiste te kijken als een persoon die kennis heeft over voeding en mij wil helpen. Mij wil helpen tijdens mijn maagverkleiningstraject om inzicht te krijgen in de keuzes die ik maak wat betref eten en drinken. Die niet alleen liefde heeft voor haar vak maar waarschijnlijk ook voor ons, de patiënt. Op die manier stap ik nu anders in het gesprek en merk ik ook dat het veel soepeler gaat. Al moet ik zeggen dat ik het soms wel lastig blijf vinden al die standaardlijstjes. Die weet ik ondertussen uit mijn hoofd!

Wat is nu eigenlijk de rol van de diëtist tijdens het maagverkleiningstraject?

  • Voor de operatie wil zij je helpen met inzicht krijgen ik wat je eet, hoe en waarom.
  • Het normaliseren van je portiegroottes.
  • Leren om anders naar voeding te kijken.
  • Leren hoe je anders kunt omgaan met situaties die zorgen dat je extra wilt weten.
  • Na de operatie kun je terecht bij haar voor hoe je op een nieuwe manier kunt leren eten.
  • Zij kan je helpen op het gebied van moeite hebben met voldoende eten.
  • Hulp bij te veel of te weinig afgevallen gewicht.
  • Geen hongergevoel meer hebben
  • Dumpingklachten
  • Helpen bij lactose-intolerantie problemen
  • Maag-en-darm-klachten

    Zo lees je maar dat je voor een heleboel onderwerpen terecht kunt bij de diëtist. Wat voor ervaringen je ook hebt gehad met een diëtist. Stap open in het gesprek, schaam je niet voor de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt. Wees eerlijk. Op deze manier kun je er het beste uithalen voor jou en je maagverkleining. Daar draait het allemaal uiteindelijk om.

    Het Het handboek voor na je maagverkleining – Stichting Bariatrie Groep Nederland geeft je naast het onderwerp in deze blog alle informatie die je nodig hebt voor een gezond leven met je maagverkleining.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email