Welke mogelijkheden zijn er buiten een maagverkleining voor mijn overgewicht?

Naast een maagverkleining zijn er ook andere mogelijkheden om te werken aan u overgewicht. Een maagverkleining is immers niet altijd de juiste behandeling voor u overgewicht. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden die niets met een operatie te maken hebben. Niet iedereen kiest ervoor om een maagverkleiningsoperatie te ondergaan omdat het blijvende veranderingen zijn en een zware operatie is. In deze blog beschrijven we de opties die er zijn buiten een operatie of medicatie.

U leefstijl aanpassen met behulp van een diëtist en psychologische begeleiding zoals het GLI-traject.

De GLI is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Het doel van GLI is om mensen te helpen bij gedragsverandering.

Het programma van GLI gaat over gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. GLI is een traject van twee jaar en bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele begeleiding.

Wanneer komt u in aanmerking voor een GLI of CGT-traject?

  • Alle volwassenen met een BMI van meer dan 30 kg/m2 komen in aanmerking voor een GLI. Ook volwassenen met een BMI van tussen de 25 en 30, die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en/of suikerziekte (type 2) hebben of die een vergrote buikomtrek hebben kunnen een GLI volgen.
  • Alle GLI’s duren twee jaar waarvan zes maanden tot 1 jaar basisprogramma en een onderhoudsfase.
  • Alle zorgverzekeraars vergoeden een GLI uit de basisverzekering. Zij mogen zelf kiezen welke GLI zij vergoeden. Voor een GLI hoef je geen eigen risico te betalen. Controleer bij u verzekeraar welke GLI zij vergoeden en welke voorwaarden zij stellen aan de vergoeding.
  • U huisarts kan u doorverwijzen naar een GLI-programma bij jou in de buurt.

Er zijn vier erkende GLI-programma’s:

De Beweegkuur

  • De Beweegkuur is een interventie in huis voor beweging en heeft als doel het realiseren van gezondheidswinst bij mensen vanaf een matig gewicht gerelateerd gezondheidsrisico (BMI boven de 25).
  • Door de combinatie van bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering wordt dit gerealiseerd.
  • Huisvoorbeweging

SLIMMER

  • SLIMMER is gebaseerd op de SLIM interventie. SLIM heeft in een onderzoekssetting aangetoond, dat het risico op het krijgen van diabetes met 50% verminderd kan worden door gezonder te eten en meer te bewegen
  • SLIMMER

CooL

  • CooL staat voor Coaching op Leefstijl. Het CooL-programma wordt uitgevoerd door één en dezelfde persoon, namelijk de leefstijlcoach. Het CooL-programma kijkt niet alleen naar voeding en beweging, maar ook naar slaap, stress, ontspanning en positieve gezondheid.
  • CooL

Samen Sportief In Beweging

Op de website van de bariatriegroepbelgie www.bariatriegroepbelgie.be vind u meer onafhankelijke goede informatie voor welke behandelingen u kan ondergaan voor u obesitas. Ook vind u hier lotgenotenverhalen, steun en support voor als u wat hulp kunt gebruiken bij het maken van de juiste keuze voor jouzelf.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email