Hoelang duurt het voortraject voor een maagverkleining?

Hoelang duurt het voortraject voor een maagverkleining?

Elke kliniek heeft een eigen behandeltraject voor een maagverkleining. Dat houdt in dat ook het voortraject per kliniek verschilt. Echter er zijn wel overeenkomsten die ik hieronder zal beschrijven zodat je een globaal beeld krijgt hoe een voortraject eruitziet.

Op onze website Vind een obesitaskliniek bij jou in de buurt (bariatriegroepbelgie.be) vind je per kliniek welke zorg ze aanbieden.

Over het algemeen begint het voortraject voor een maagverkleining bij de huisarts. Hij/zij is degene die je doorverwijst naar een kliniek van keuze voor een maagverkleining. Ga in gesprek met je huisarts als je obesitas hebt en denkt dat een maagverkleining voor jou geschikt is. 

Nadat je door de huisarts doorverwezen bent naar de kliniek die jouw voorkeur heeft meld je je aan bij de kliniek. Hier krijg je een uitnodiging voor een screening om te bekijken of een bariatrische ingreep (maagverkleining) de juiste behandeling voor jou is. In deze screening krijg je een chirurg, diëtiste, psycholoog en een verpleegkundige te spreken die ieder vanuit hun eigen discipline bekijken of een maagverkleining voor jou de juiste optie is. Als iedereen het erover eens is dat een bariatrische ingreep voor jou de juiste keuze is krijg je groen licht. Het is dan wachten op de operatiedatum. Voorafgaande aan de operatie zijn er bij de meeste klinieken twee weken waarin je wordt aangeraden vetarm te eten of soms worden er shakes aan geraden. Dit is om de vetschort rondom de lever te verminderen zodat ze bij de operatie er goed bij kunnen. 

We raden je aan om de periode tussen dat je groen licht hebt gekregen bij de kliniek en de operatiedatum je goed in te lezen. Dit kun je doen op onze website waarbij we zowel in het openbare gedeelte als voor onze leden alle informatie hebben staan die je nodig hebt om te beginnen aan jouw nieuwe gezonde leven met je maagverkleining.

Eenjarig lidmaatschap – Stichting Bariatrie Groep Belgie

Om in Belgie in aanmerking te komen voor een maagverkleining moet je aan verschillende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een BMI van boven de 40;
  • Je hebt een BMI hoger dan 35 en gezondheidsklachten door je overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, slaapapneu of gewrichtsklachten;
  • Langer dan vijf jaar sprake van ernstig overgewicht;
  • Diëten of professionele begeleiding heeft niet voldoende geholpen;
  • Er is geen sprake van een medische redenen die het overgewicht veroorzaakt;
  • Geen overmatig alcohol- of drugsgebruiker;
  • Motivatie om je eet- en leefstijl na de operatie aan te passen.

Traject maagverkleining, welke stappen moet ik nemen?

  • Maak een afspraak bij je huisarts. Ga met hem of haar in gesprek en vertel dat je graag een maagverkleining wilt. Vraag ook om een verwijzing naar het ziekenhuis van jouw keuze. Luister naar onze podcast voor tips.
  • Bel het ziekenhuis en geef aan dat je een maagverkleining wilt.
  • Vaak is de eerste afspraak een voorlichtingsbijeenkomst. In deze bijeenkomst legt het ziekenhuis uit welke mogelijkheden er zijn en hoe ze te werk gaan. Aan het einde van de bijeenkomst kun je (vaak schriftelijk) laten weten of je verder wilt voor een maagverkleining. Hier mag je natuurlijk altijd langer over nadenken.
  • De screening. Dit is een gesprek met verschillende disciplines om te bepalen of je een geschikte kandidaat bent voor een maagverkleining. Vaak krijg je na de screening al te horen of je in aanmerking komt, of hoe je voortraject eruit gaat zien. Bij andere ziekenhuizen krijg je hierover schriftelijk bericht. Wees altijd eerlijk tijdens je screening, zodat je het best geholpen kan worden. 
  • Na het volgen van het voortraject (als dit nodig is) en het afronden hiervan krijg je een gesprek bij de chirurg. In dit gesprek maak je samen de keuze voor welke operatie je gaat en wordt er vaak gelijk een datum geprikt.
  • Vaak organiseren ziekenhuizen daarna een bijeenkomst waarin uitleg wordt gegeven over de voorbereiding op de operatie, zoals het predieet dat je moet volgen. Dit is bij elk ziekenhuis anders.
  • Dan is het wachten tot je aan de beurt bent voor de operatie en volgen de afspraken volgens het na traject van jouw ziekenhuis.

    In onze volgende blog gaan we bespreken wanneer een kliniek kan besluiten om het voortraject langer te maken dan de gebruikelijke twee weken.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email