Alles wat je moet weten over Gastric Bypass

Gastric bypass

In de wereld van maagverkleiningen is de gastric bypassoperatie een veelbesproken onderwerp. Het gaat hier om het verkleinen van de maag en het omleiden van een deel van de darm, waardoor een nieuwe route voor de spijsvertering ontstaat. Het is een van de meest uitgevoerde operaties in Nederland, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Maar laten we eens dieper ingaan op wat deze procedure inhoudt en wat je ervan kunt verwachten.

Wat is een Gastric Bypass en voor wie is het geschikt?

Tijdens een gastric bypass wordt de maag verkleind tot ongeveer de grootte van een ei of kiwi, waardoor je vermogen om voedsel te verdragen afneemt. Dit wordt vervolgens verbonden met de dunne darm, terwijl een deel van de oorspronkelijke maag behouden blijft. Deze procedure is geschikt voor mensen met een BMI boven de 35, voor volume-eters of zoetekauwen, bij patiënten met overmatig maagzuur, en zelfs voor degenen die eerder een maagband of gastric sleeve hebben gehad zonder het gewenste resultaat.

Effecten en Voordelen van een Gastric Bypass

Het belangrijkste effect van een gastric bypass is dat je minder kunt eten en sneller vol zit. Dit komt doordat de maag kleiner is en er minder van het ‘hongerhormoon’ Greline wordt geproduceerd. Voordelen zijn onder meer snel gewichtsverlies, goede resultaten op lange termijn, positieve effecten op diabetes en het verminderen van maagzuur dat terugstroomt in de slokdarm.

Maar er zijn ook Nadelen

Dumpingklachten, vitaminetekorten, verminderde betrouwbaarheid van anticonceptie, en moeilijkheden bij het opnemen van medicatie kunnen voorkomen. Daarnaast kan gewichtsverlies soms onvoldoende zijn.

Medicatie en Maagbescherming

Als je maagbeschermers voorgeschreven krijgt na je gastric bypass, is dat omdat ze de kans op complicaties verminderen, zoals naadlekkage en maagzweren, wat uiteindelijk tot nieuwe operaties kan leiden. Het wordt geadviseerd om deze maagbeschermers minstens 3 tot 12 maanden na de operatie te blijven slikken.

Conclusie

Een gastric bypass is een levensveranderende operatie die veel kan betekenen voor mensen die worstelen met obesitas. Het is echter belangrijk om alle voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en nauw samen te werken met medische professionals om de beste beslissing voor jouw specifieke situatie te nemen. En onthoud, het proces na de operatie kan uitdagend zijn, maar met de juiste ondersteuning en toewijding kun je je gezondheidsdoelen bereiken. Gelukkig sta je niet alleen hierin. Stichting bariatrie groep Nederland biedt de mogelijkheid om samen met lotgenoten te praten over je maagverkleining. Wij proberen zo veel mogelijk praktische hulp te bieden, steun te geven en bovenal eerlijke informatie te delen.

Wil je graag nog meer informatie over je maagverkleining?

Wordt dan gelijk lid van de Bariatrie groep Nederland en ontvang exclusieve informatie en hulp rondom en na je maagverkleining.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Onze nieuwe e-health omgeving is nu online!

De E-Health omgeving van de BGN is een leeromgeving waar je tips, inspiratie en houvast vind voor je gezonde leven met je maagverkleining. Je hoeft geen lid te zijn, iedereen kan er gebruik van maken. Als lid krijg je korting!

Informeer ook bij jouw zorgverzekeraar of ze een leefstijlprogramma van de patiëntenvereniging vergoeden.